DEPREM, SIVILAŞMA ZEMİN VE KAYA

 

Deprem bölgeleri için en çok sorulan sorulardan bir tanesi yıkılan/hasar gören yapıların zeminlerindeki sıvılaşma olgusu.

 

Öncelikle kısaca sıvılaşmayı tarfileyelim. Sıvılaşma, özelllikle kumlu, iri siltli suya doygun ortamlarda dinamik etki ile (burada deprem) daneler arasındaki bağın kaybolup su gibi davranması (taşıyıcılığını yitirmesi), dinamik etki bitince (deprem, sallantı) danelerin tekrar birbirine temas ettiği zemin davranışıdır (herkesin anlayacağı bir biçimde açıklamak gerekirse, kum ve siltler elinize aldığınızda hafif pütürlük hissettiğiniz, plajda oynadığınız kum ve biraz daha ince daneliler)

 

Deprem bölgesinde, zemin dediğimiz tutturulmamış daneli malzemelerde (halk deyimi ile alüvyon, dere yatağı malzemesi) meydana gelen yıkımın tamamı sıvılaşmadan dolayı değildir.

 

Yer yer titreşimden dolayı zeminin taşıma gücünü kaybettiği ve üstlerindeki yapıları statik halde ki gibi (deprem olmayan durum) taşıyamamasından kaynaklanmaktadır.

 

Sonuç olarak, yapınızın hasar görmesi için sıvılaşma olması gerekmez!!! Farklı zemin problemleri de olabilir.

 

Kaya ortamlarına inşaa edilen yapılar (inşaat kalitesi orta seviyede bile) farklı hasar seviyelerinde olsa dahi çoklukla insanların sağ olarak dışarı çıkmasını sağlamıştır.

 

Stratejik öneme sahip ve olmazsa olmaz mühendislik yapıları hariç ovalara tek kattan fazla yapı yapma hevesi anlaşılamamaktadır.

 

Kötü zemin/ortam koşullarına yapı yapmaya çalışmak maliyetleri arttırır yada can kaybını

 

 

Kaynak göstererek kullanılırsa sevinirim - ÖÜ